20 patarimų, kaip saugiai laikyti maisto produktus

20 patarimų, kaip saugiai laikyti maisto produktus

  1. Švarumas. Reguliariai valykite šaldytuvą, lentynas ir visus maisto saugojimo konteinerius. Mikrobai plinta greičiau nešvarioje aplinkoje.
  2. Šaldykite greitai. Kai tik įsigijate šaldomus maisto produktus arba norite ką nors užšaldyti, darykite tai kuo greičiau, kad išlaikytumėte šviežumą.
  3. Šaltas pernešimas. Grįždami iš parduotuvės naudokite šaldymo maišelius ar šaldymo pakuotes, ypač vasarą, kad maistas neužšiltų.
  4. Ženkite datą. Ant šaldomų produktų ar užkonservuotų maisto produktų užrašykite datą, kada jie buvo įdėti. Tai padės sekti galiojimo laikotarpį.
  5. Laikykite žuvį atskirai. Žuvis gali turėti specifinį kvapą, todėl geriausia ją laikyti atskirose dėžutėse.
  6. Šaldytuve – nuo šaltiausio iki šilčiausio. Mažiausiai termiškai apdoroti produktai turėtų būti viršuje, o termiškai apdoroti apačioje.
  7. Vengkite perkrauti šaldytuvą. Oro cirkuliacija yra svarbi, kad produktai išliktų šalti.
  8. Nelaikykite neapdorotų mėsos produktų ilgiau nei rekomenduojama. Vienkartinis mėsos produktų perdirbimas yra saugiausias variantas.
  9. Šaldytuvo temperatūra. Laikykite šaldytuvo temperatūrą ne aukštesnę nei 4°C, o šaldiklio – ne aukštesnę nei -18°C.
  10. Atidarytus produktus laikykite hermetiškai. Uždarykite atidarytas pakuotes su maisto plėvele arba perkelkite į sandarius konteinerius.
  11. Venkite kryžminio užteršimo. Nelaikykite žaliavų produktų šalia jau paruoštų patiekalų.
  12. Nelaikykite maisto ant viršutinių lentynų. Maisto produktai, laikomi šaldytuvo durų lentynose, gali greičiau pagesti dėl nuolatinio durų atidarymo.
  13. Laikykite drėgmę tinkamoje lygyje. Kai kurie produktai, pvz., daržovės, reikalauja didesnės drėgmės, o kiti, pvz., vaisiai, mažesnės.
  14. Šviežiausi produktai gale. Pirkdami naujus produktus, pastumkite senesnius gilyn į šaldytuvą ar lentyną, o naujus dėkite priekyje.
  15. Venkite atšaldymo ir vėl užšaldymo. Jei produktas buvo atšaldytas, stenkitės jo nebešaldyti, nes tai gali sumažinti maisto kokybę ir saugumą.
  16. Naudokite sandarius indus. Tai ne tik išsaugos maisto šviežumą, bet ir apsaugos nuo užteršimo.
  17. Stebėkite galiojimo laiką. Naudokite produktus laiku ir venkite vartoti maisto produktus, kurių galiojimo laikas pasibaigęs.
  18. Nenaudokite įtrūkusias ar pažeistas pakuotes. Maistas gali būti užterštas ar prarasti šviežumą.
  19. Venkite saugoti maisto šalia cheminių medžiagų. Cheminės medžiagos gali pakenkti maistui ar sukelti kenksmingų reakcijų.
  20. Reguliariai tikrinkite elektros prietaisus. Įsitikinkite, kad jūsų šaldytuvas ir šaldiklis veikia tinkamai ir palaiko reikiamą temperatūrą.

Saugus maisto produktų laikymas yra būtinas ne tik siekiant išlaikyti jų šviežumą, bet ir užtikrinant, kad jie būtų saugūs vartojimui. Šie patarimai padės jums pasirūpinti maisto kokybe ir sveikata.

Exit mobile version